Annika Schulman korostaa ratsukon yhteistyötä
Haastattelu Uutinen 11.03.2022
Ammattivalmentaja Annika Schulman saapuu huhtikuisille Hevoset-messuille pitämään istuntaklinikkaa.
– Kiteyttäisin oppini siihen, että keho ja mieli, ihminen ja hevonen toimivat yhdessä. Nämä kaikki muodostavat kokonaisuuden. Kun ihminen oppii enemmän itsestään, se vaikuttaa positiivisesti paitsi ratsastukseen, myös hänen omaan hyvinvointiinsa, itsevarmuuteensa ja lopulta myös onnellisuuteensa, Schulman sanoo.
– Kun kehittää ja ymmärtää kehon ja mielen yhteistyötä, myös ratsastuspelkoihin ja jännityksiin voi saada helpotusta, hän kertoo.
Hevoset-messuilla nähdään kaksi erilaista ratsukkoa
Schulmanin klinikalla nähdään kaksi erilaista ratsastajaa, joista toinen on kouluratsastaja Mia Kainulainen ja toinen ratsastuskoulun oppilas Tiina Hakala. Hakalaa Schulman ei ole koskaan tavannut, joten kyseessä on hänellekin mielenkiintoinen haaste.
– Tavoitteena on, että messunäytöksessä nähdään muutosta. En puhu virheiden korjaamisesta, vaan autan ratsastajia kehittämään yhteistyötään hevosen kanssa ja siten parantamaan ratsastustaan. Tulen esittämään ideoita ja periaatteita, miten istuntaa kehitetään ratsukon kanssa yhteistyössä, Schulman avaa.
Hän sanoo, että kehotietoisuudesta on hyötyä kaikille ratsastajille tasosta riippumatta. Tämän vuoksi klinikalla nähdään kaksi aivan erilaista ratsukkoa.
– Olen vahvasti myös hevosten kouluttaja. Hyvässä ratsastuksessa on tarkoitus auttaa hevosta löytämään hyvän tasapainon ratsastajan kanssa. Näen hevosesta, mitä ratsastajan pitää saada aikaiseksi, jotta kokonaisuus muuttuu halutunlaiseksi. Se on paljon enemmän kuin suoria linjoja korvasta kantapäähän, hän korostaa.
Ratsastajan tulee tiedostaa oma kehonsa
Annika Schulmanin opit pohjautuvat muun muassa Centered Riding -menetelmään. Centered Riding perustuu ihmisen ja hevosen anatomian ja liikkeen tuntemiseen, mielikuviin ja laajempaan ymmärrykseen ratsastajan ja hevosen yhteistyöstä. Schulman korostaa, että istunta on ennen kaikkea kehotietoisuutta. Kun tiedostaa oman kehonsa hyvin, on helpompaa reagoida hienovaraisesti hevosen signaaleihin.
– Kaikilla kehoilla voi ratsastaa. Tärkeintä on oma tunne, sillä varsinainen kehitys tapahtuu sisältäpäin. Tunteen kehittäminen on istunnassa kaikkein tärkeintä, hän sanoo.
– Helposti sorrutaan vain fiksaamaan istuntaa paremmaksi. Mutta se ei ole hevosen maailma. Pitäisi pyrkiä olemaan enemmän yhtä hevosen kanssa. Kilparatsastajankin pitäisi muistaa palata omaan ytimeensä ja tuntea asioita, Schulman korostaa.
Centered Riding -menetelmässä käytetään myös kehotyöskentelyä, jossa ohjaaja koskettaa ratsastajaa. Ohjaaja ei kuitenkaan laita ratsastajaa istumaan oikein, vaan esimerkiksi ravistelee jalkaa ja ratsastaja saa kokea, mitä ratsastuksessa muuttuu, kun hän lähtee uudelleen liikkeelle hevosen kanssa.
– Tärkeintä istunnassa on hevosen liikkeen seuraaminen, mutta istunta on myös vaikuttamista hevoseen. Ratsastajan tulee kannatella itse itsensä ja olla vakaa. Kun rentous ja vakaus toimivat sekä hevonen että ratsastaja tuntevat olonsa levollisiksi, Schulman kertoo.
Kiinnostuitko? Tule seuraamaan Annika Schulmanin istuntaklinikkaa Hevoset-messuille lauantaina 9.4.2022 9–9.40, A-hallin Hankkija-areenalle.
Kuva: Sonja Holma / Suomen Ratsastajainliitto