Hevoset-messut

Katri Palo-oja-Mertanen kouluttaa hevosten avulla tunneälykkäitä johtajia

Haastattelu  12.02.2024

Katri Palo-oja-Mertanen viimeistelee hevosalaa ja johtajuutta yhdistelevää tutkimustaan Vaasan yliopistossa. Gradu-tutkielmassaan hän perehtyy johtaja-asemassa olevien henkilöiden itsetuntemuksen ja tunnetaitojen kehittämiseen hevosten kanssa työskentelyn avulla. Hevosavusteista johtajuutta käsittelevää tutkimusta, joka pohjautuu Daniel Golemanin tunneälyteoriaan ja David Kolbin kokemuksellisen oppimisen teoriaan, ei ole tehty vielä koskaan aiemmin. Hevoset-messuilla 2024 Palo-oja-Mertanen avaa tutkimusryhmänsä toimintaa ja tutkimustuloksia.

Valtaosa Vaasan yliopiston liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelmassa opiskelevan Katri Palo-oja-Mertasen viikosta kuluu hevostalleilla kahden oman hevosen kanssa. Pirkanmaalaisen ruokakauppayrittäjän arjen pitävät tiiviinä myös kuusihenkinen perhe sekä kaksi tallilla mukana häärivää koiraa. Johtamisesta Palo-oja-Mertanen kiinnostui jo vuosia sitten työskennellessään puolustusvoimilla.

– Fyysisesti kovassa ja normaalista arjesta irrallaan olevassa armeijaympäristössä saattaa kokea äärimmäistä nälkää, väsymystä tai kuumuutta. Kun ihminen on itselleen vieraassa ja epämukavassa tilanteessa, niin hän on enemmän avoin ja pelissä koko persoonallaan. Mietin, miten johtajia voisi viedä epämukavuusalueelle turvallisessa ympäristössä ja saada heistä näin esiin uusia puolia, Palo-oja-Mertanen summaa.

Perinteinen johtajakoulutus nojaa pitkälti asiajohtamiseen, eikä niinkään tunneosaamisen tai persoonallisten ominaisuuksien kehittämiseen. Nykypäivänä yleinen ajattelumalli on alkanut kurottaa siihen, että menestyvä johtaja on tunneälykäs, ja että johtajaksi opitaan ja kasvetaan luokkahuoneiden ulkopuolella käytännön kokemuksen ja koulutuksen kautta.

– Keksin, että voisiko yksi tällainen opetustilanne olla hevosten kanssa maasta käsin työskentely. Hevoset ovat koulutettu turvalliseen yhteistyöhön, eikä hevosta haittaa, vaikka harjoitus toistetaan uudestaan ja uudestaan. Hevosten kanssa voi aina aloittaa alusta tai jättää harjoituksen kokonaan kesken, Palo-oja-Mertanen avaa.

Hevonen sopii Palo-oja-Mertasen mukaan erinomaisesti tunneälyn kehittämisen harjoituksiin, sillä johtajan täytyy osata vaihtaa työelämässä johtamismallia tarpeen ja johdettavan henkilön ominaisuuksien mukaan – aivan kuin hevosenkin kanssa.

– Tarvitaan erilaisia johtamistyylejä, kun lähdetään laittamaan riimua päälle aralle hevoselle tai vaihtoehtoisesti hevoselle, joka saattaa purra, kun se aistii, että pelkäät. Hevosen kohonnut jännitystila pitää ottaa huomioon omassa kehonkielessään ja fyysisessä olemuksessaan. Hevonen on mahtava työkaveri, sillä se on rehellinen palautteessaan, Palo-oja-Mertanen pohtii.

Hevonen toimii täydellisenä peilinä

Tutkijan mukaan hevonen on positiivinen ja reilu partneri. Se toimii ihmisen täydellisenä heijastuksena ihmisen olemuksesta, kehon kielestä ja toimintatavoista. Voi olla, että se mitä ”peili” heijastaa, ei aina miellytä näkijää.

– Meillä oli mukana yksi tutkimusryhmäläinen, joka oli tosi empaattinen ja hän aina ponnisteli paljon toisten eteen. Annoimme koulutuksessa tarkoituksella hänelle hevosen, joka oli hyvin välinpitämätön muiden suhteen, eikä sillä ollut lainkaan miellyttämisen halua. Tarpeeksi hartaan yrittämisen jälkeen tutkimusryhmäläinen purskahti itkuun, että miksi hän ei onnistu, vaikka hän yrittää kaikkensa tehdäkseen yhteistyötä hevosen kanssa. Hevonen auttoi johtajaa ymmärtämään, että hänen on kestettävä se, ettei voi miellyttää kaikkia, vaan hänen on joissain tilanteissa vaan oltava se pomo, joka sanoo mitä tehdään, Katri Palo-oja-Mertanen kertoo.

Palo-oja-Mertanen kokosi tutkimusryhmänsä Hevoset-messuilla 2023. Tutkimusryhmään valikoitui kuusi hyvin eri tyylistä johtajaa. Tutkimukseen osallistuneet johtajat olivat hyvin tietoisia omista vahvuuksistaan sekä myös kehitettävistä ominaisuuksistaan. Tutkimus vahvisti kunkin jo olemassa olevaa minäkuvaa, mutta kasvatti kykyä asettua toisen ihmisen asemaan.

– Ryhmän jäsenet näkivät toisistaan tutkimustilanteissa sen, mitä itsestä ei ole niin helppoa tunnistaa. He kokivat, että jatkossa on helpompi asettua johdettavan asemaan, kun on nähnyt toisia epäonnistumisen, häpeän, liikuttumisen tai epävarmuuden ja jännityksen hetkellä ja sen miten vaikeita tilanteita ne voivat olla, Palo-oja-Mertanen kertoo.

Hevosten käsittely osana johtamiskoulutusta on erittäin potentiaalinen liiketoimintamahdollisuus

Lähitulevaisuuden suunnitelmana Katri Palo-oja-Mertasella on mallintaa tutkimuksensa pohjalta hevosavusteinen johtamiskoulutus yhteistyössä Mia Jurvalan kanssa. Palo-oja-Mertasen tutkimuksesta on oltu kiinnostuneita myös yliopistomaailmassa ja Palo-oja-Mertaselta on pyydetty gradututkimuksestaan tieteellinen julkaisu, joka käännetään englannin kielelle.

– Tällä hetkellä johtamiskoulutukseen hakeutuu tietynlaisia ihmisiä. Laajentamalla koulutusmahdollisuuksia tavoitetaan kaikenlaiset potentiaaliset johtajat, Palo-oja-Mertanen tuumii.

Hevosten käsittely voi myös olla johtamiskoulutuksen osana jotain niin ainutlaatuista kokemusta, että sitä voi olla vaikea saada mistään muualta.

– Jos johtajalla on ongelmia asettaa rajoja, hänet voi laittaa porkkanaämpärin kanssa hevosten kanssa tarhaan ja sanoa, että yksikään hevonen ei saa ottaa yhtään porkkanaa ämpäristä. Rajojen asettamisesta tulee näin hyvin konkreettista, Palo-oja-Mertanen hymyilee.

Katri Palo-ojan puheenvuoro Hevoset-messuilla 2024 6.4.2024 klo 15.25–15.50 Black Horse -lavalla E-hallissa.

Tutustu ohjelmaan >> 

Osta liput messuille >>